Slik kler du deg

for utendørsaktiviteter

Tips og råd

Her får du gode tips til hvordan du bør kle deg på våren og høstens fjellturer – og når vinteren kommer.

En viktig huskeregel er at alt som er vått, blir kaldt. For å unngå svette, våte og dermed kalde kropper, bør du kle deg i mange lag slik at du alltid holder deg tørr. Mange snakker om trelagsprinsippet, men vi anbefaler faktisk fire eller fem lag, da kan man ta av ett og ett lag av gangen etter behov. På denne måten er det lettere å regulere varmen. Vi anbefaler generelt ull innerst mot kroppen, syntetiske klær fungerer best hvis du trener hardt og går rett inn etter treningsøkten.

Ha med ekstra klær i sekken som du kan ta på deg når du tar pauser. Det er vanskelig å bli varm igjen hvis du først er blitt kald. Men du skal helst fryse litt idet du starter å gå tur, for du går deg fort varm. Blir du svett derimot, blir du ganske fort kald. Følg våre tips og god tur!

Vår/Høst

Fuktig vær og vind

På hode: En tynn lue eller pannebånd.

Rundt halsen: En buff, som også kan brukes som pannebånd og beskyttelse foran ansiktet.

På overkroppen: Ullundertøy helt innerst mot kroppen, ulltrøye med lange ermer, En tynn fleece som mellomlag, før man har på en vindbeskyttende vest. Den gir muligheten til å beskytte kroppen mot vinden selv om du åpner opp den ytterste jakken. Skalljakke i Gore-Tex fungerer best helt ytterst. Den tåler vann, vind og all slags vær.

På bena: Ull helt innerst mot kroppen, stillongs eller en fleecebukse. Turbukse med windstopper, alternativt en Gore-Tex-bukse for enda mer beskyttelse (den bør uansett ligge i sekken til pausene).

På hendene: Lett forete hansker som er vindtette.

På føttene: Tynne ullsokker, to tynne par sokker er bedre enn én tykk, det minsker faren for gnagsår.

I sekken: En tykk jakke, helst en dunjakke til pausene, det er lett og tar lite plass i sekken. Gore-Tex bukse/overtrekksbukse bør også være med, hvis den ikke allerede er på. Mat og drikke, og godt humør!

Vinter

Kaldt vær og snø

På hode: En tykk lue i ull. Hvis det blåser kan du bruke hetten på jakken over hodet, den er laget for det.

Rundt halsen: En tykk buff med fleece inni.

På overkroppen: Ullundertøy helt innerst mot kroppen, ulltrøye med lange ermer, En tykk fleece som mellomlag, før man har på en vindbeskyttende vest utenpå. Den gir muligheten til å beskytte kroppen mot vinden selv om du åpner opp den ytterste jakken. Jakke i Gore-Tex fungerer best helt ytterst. Den tåler vann, vind og all slags vær.

På bena: Ull helt innerst mot kroppen, stillongs eller en fleecebukse. Turbukse med windstopper, alternativt en Gore-Tex bukse. Er det ordentlig kaldt er en dunknickers fin helt ytterst.

På hendene: Votter er varmere enn hansker, men hansker er bedre når du skal bruke hendene til noe under turen/skituren. Bruk mer enn ett lag her også. Gjerne en tynn innerhanske i ull som både absorberer svette og beskytter den ytterste hansken som skal være vind- og vanntett.

På føttene: To lag med sokker. Det er veldig viktig at skoene er ordentlig tørre, bruk skotørker hvis du skal gå tur flere dager på rad og skoene er blitt fuktige. Det blir fort kaldt med våte sko.

I sekken: En tykk jakke, helst en dunjakke til pausene, det er lett og tar lite plass i sekken. Det samme gjelder for en knickers i dun. Mat og drikke , og godt humør!

Kontakt

Adventure 4 Life
Chr. Frederiksens gate 3
8445 Melbu, Norge
Org.nr.: 992 467 312

E-post: contact@adventure4life.no
Tlf.: +47 959 24 921

Miljøfyrtårn logo

Medlem av:

Visit Vesterålen logo
Bærekraftig destinasjon logo